Ce planuri are BNR pentru criza fără precedent de scumpiri și cum plănuiește să intervină pe piață

de: Mădălina Bahrim
24 02. 2022

Banca Națională a României (BNR), prin vocea lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al instituției, transmite că procesul de creștere al dobânzilor trebuie să continue. Oficialul face referire la evoluțiile nefavorabile de pe piețele de energie, care influențează negativ prețurile pe care le suportăm cu toții, când consumăm orice bun sau serviciu.

„Problema cu inflaţia e pe partea de ofertă şi din păcate politica monetară nu poate rezolva problemele din piaţa de energie. Noi cu politica monetară îmi place să spun că nu putem crea nici petrol nici gaze naturale, nu putem face vântul să bată mai tare şi cum spunea guvernatorul Băncii Angliei nici containerele nu putem să le facem să se mişte mai repede prin port.

O să vă dau câteva cifre: 8,4% inflaţia în luna ianuarie, 11,2% inflaţia prognozată pentru mijlocul anului, 9,6% inflaţia la finalul anului. (…) 80% din creşterea inflaţiei vine din piaţa de energie, 20% vine din restul.

Acum, noi aceşti 80% nu-i putem controla. Foarte, foarte dificil să-i influenţăm. Şi spunem în felul următor: să încercăm să influenţăm atât de puternic pe ceilalţi 20% ar fi foarte costisitor în termeni de activitate economică. Deci să influenţăm 20% care pot fi influenţaţi ar însemna dobânzi foarte mari, ar însemna costuri economice foarte mari”, a spus Cristian Popa, la ZF Power Summit,

Cum va interveni BNR, mai exact

Oficialul BNR spune că instituția încearcă să domolească transmiterea preţurilor mari la energie în restul preţurilor, în inflaţia de bază.

„Şi acesta este inflaţia pe care noi spunem că o putem controla destul de rezonabil şi această inflaţie căutăm să o influenţăm crescând dobânzile. Anul trecut exista subiectul de ce nu reduceţi dobânzile mai mult, de ce nu le faceţi zero sau negative. Nu a fost un subiect serios şi am făcut foarte bine că nu am făcut asta. Acum există celălalt subiect, de ce nu le creşteţi mai mult să luptaţi cu inflaţia. Păi cum spuneam. Am afecta foarte puternic economia, am putea crea recesiune. Asta vrem?”, a mai punctat oficialul Băncii Naționale.

Potrivit oficialului băncii, aceasta își dorește să aibă o anumită gradualitate a măsurilor în direcţia bună, dar cu anumiţi paşi.

„Aţi văzut că am crescut pasul de creştere a dobânzilor. Ca oficial BNR nu pot să spun în numele băncii o perspectivă, pot să spun opinia mea. Cred că e nevoie de dobânzi mai mari. Cred că trebuie să luptăm cu această inflaţie de bază. Am spus 8,4% inflaţia headline toată, dar 5,3% inflaţia de bază, pe care o controlăm noi.

Este mare. Opinia mea personală este că procesul de creştere a dobânzilor trebuie să continue tocmai pentru că e de datoria, mandatul nostru este stabilitatea preţurilor. Desigur, ne uităm şi la economie, ne uităm şi la celelalte aspecte, dar trebuie să ne asigurăm că domolim această transmisie din preţurile la energie în preţurile de bază, însă nu în paşi agresivi.

Anul trecut voiam dobânzi negative, acum vrem să le ducem la cer. Noi avem o responsabilitate până la urmă. Noi nu ne permitem să fim demagogi, noi trebuie să fim tehnocraţi, să luăm măsurile corecte. Şi măsurile corecte sunt gradualizate de creştere a dobânzilor. Părerea mea”, a punctat Cristian Popa.